7 ian. 2011

Descopera placerea de a invata

Orice subiect poate deveni placut, poate fi domesticit, chiar si cele care la prima vedere par a fi plictisitoare.Imprieteneste-te cu materialul pe care il ai de studiat.

Vizualizeaza faptul ca deja ai invatat ceea ce iti propui, satisfactia lucrului bine facut, a auto-eficientei, increderea profesionala, atitudinea de invingator.
Zambeste atunci cand citesti, cauta partea amuzanta din orice, razi si cultiva-ti buna dispozitie, cauta "legaturi jucause" pentru a retine (de exemplu, daca ai de retinut o lista de termeni fazi, plictisitori, nascoceste o poveste haioasa in care sa ii inglobezi).
Gandeste pozitiv, cultiva-ti increderea in capacitatile tale de a invata.
Motiveaza-te permanent. Incepe ziua de lucru cu un interval de motivare, crestere a autoeficientei, gandire pozitiva. Perfectioneaza-ti incontinuu modul in care inveti. Exista suficiente resurse gratuite pe Net in acest sens, nu este nevoie sa cheltuiesti bani ca sa primesti "mura-n gura" astfel de informatii. In plus, motivatia cuiva care plateste un curs de invatare eficienta sau de coaching in acest sens este mai mica decat a unei persoane care isi asuma responsabilitatea de documentare si autoperfectionare in acest sens pe termen lung.

Inveti mai usor daca poti afla imediat cat de buna a fost performanta ta. Incearca sa iti autotestezi cunostintele dupa ce ai terminat un subiect, sa vezi cu ce ai ramas.
Monitorizeaza zilnic timpul. Dupa o saptamana, revezi ceea ce ai monitorizat si stabileste ce imbunatatiri poti sa faci.
Fixeaza-ti deadline-uri ca sa iti poti concentra fortele si sa indeplinesti mai mult intr-un timp mai scurt.

Rasfoieste materialul, vezi care este structura lui. Imparte-l in bucati. Utilizeaza harti mentale. Bifeaza fiecare sectiune, pe masura ce ai inteles-o. Subliniaza informatiile esentiale.
Invata mai intai scheletul, lucrurile esentiale. Pune intrebari, lamureste-te. Nu incercasa retii ceva ce nu ai inteles.

Mizeaza pe punctele tale tari in procesarea informatiei (de exemplu, daca inveti predominant vizual, foloseste culori, desene, scheme). Foloseste post-it-uri.
Citeste teatral, dramatic informatiile pe care vrei sa le retii sau sopteste-le.
Fa rezumatul materialului cu voce tare.
Vizualizeaza cu ochii mintii materialul, parcurgand in minte paragrafele importante.
Reformuleaza ceea ce citesti utilizand propriile cuvinte, scrie ceea ce crezi tu referitor la subiectul citit.
Gaseste-ti un partener de invatat cu care sa iti pui intrebari reciproc (atat de lamurire, pe parcurs ce invatati, cat si de testare, in final).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu