15 ian. 2011

Ce este NEVROTICISMUL?

        Nevroticismul (sau emotionalitatea) este o trasatura de personalitate care a fost descrisa initial de Hans Eysenck. Este caracterizat prin niveluri inalte de sentimente negative, precum depresia, anxietatea, mânia, vina.
Potrivit teoriei lui Eysenck, nevroticismul se bazeaza pe un prag scazut de activare a sistemului nervos simpatic, sistem responsabil de reactiile "fight-or-flight" (lupta sau fugi) atunci cand apare un pericol.
         Persoanele nevrotice, care au acest prag scazut de activare a sistemului nervos simpatic, nu pot sa isi inhibe reactiile emotionale si vegetative in fata unor stresori minori, experimentand sentimente negative, tahicardie, hiperensiune, transpiratii, tensiune musculara. Pot interpreta destul de frecvent situatiile obisnuite ca fiind amenintatoare si frustrarile minore ca dificultati insurmontabile. Sunt adesea extrem de constienti de propriile lor reactii (mai ales in public) si rusinosi si pot avea probleme legate de controlul impulsurilor si de amanarea recompenselor. Nevroticismul este asociat cu o inteligenta emotionala scazuta si este considerat un factor de risc pentru tulburarile de anxietate si depresive.
          Persoanele stabile emotional, care au praguri inalte de activare a sistemului nervos simpatic si un bun control al emotiilor, experimenteaza sentimente negative doar in fata stresorilor majori, avand capacitatea de a ramane calmi sub presiune.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu