17 ian. 2011

Când suntem fericiţi suntem mai deştepţi, mai frumoşi şi mai eficienţi!

           Mulţi oameni cred că fericirea este condiţionată de realizări: “dacă o să iau examenul ăsta, o să fiu fericit”, “dacă aş slăbi 5 kilograme, aş fi fericită”, “dacă aş avea un partener, aş fi fericită”, “dacă aş fi apreciat la serviciu, aş fi fericit”. Mai întâi succesul, apoi fericirea.
            De fapt, studiile demonstrează că lucrurile stau exact invers - fericirea duce la succes în aproape fiecare domeniu al vieţii noastre: în căsnicie, în prietenii, în creativitate, în starea de sănătate şi, mai ales, în carieră. Cu cât angajaţii sunt mai fericiţi, cu atât nivelurile de productivitate sunt mai mari, au performanţe mai bune şi sunt mai bine plătiţi.
            Se pare că fericirea ne dă un avantaj chimic real asupra concurenţei. Emoţiile pozitive ne inundă creierul cu serotonină şi dopamină, substanţe care nu numai că ne fac să ne simţim bine, dar ne şi setează creierul astfel încât acesta poate învăţa mai uşor: sunt permise mai multe conexiuni neuronale, care permit o gândire mai rapidă şi mai creativă şi o mai bună capacitate de analiză şi de rezolvare a problemelor. S-ar părea că percepem, înregistrăm şi reţinem mai multe lucruri atunci când suntem într-o dispoziţie bună.
            Cheia pentru a ne cultiva fericirea este să ne amintim că putem permanent creşte şi că suntem responsabili pentru comportamentele şi gândurile noastre. Modul în care acţionăm poate schimba realitatea. Dacă suntem conştienţi că obiceiurile noastre contează pentru a ne creşte nivelul de emoţii pozitive, atunci este probabil că vom încerca să ne cultivăm obiceiuri pozitive, ne vom documenta în domeniul psihologiei pozitive şi vom încerca să facem o schimbare în bine.
            Fericirea este determinată într-o proporţie de 80% de lumea internă (gânduri, atitudini, comportamente) şi doar într-o proporţie de 20% de condiţiile externe. Psihologia pozitivă studiază fericirea, optimismul, nădejdea şi succesul. Conform experţilor în psihologie pozitivă, orice persoană este capabilă să îşi antreneze creierul pentru a fi mai pozitivă, mai fericită.
            Începe chiar de astăzi să practici 5 obiceiuri pe care le poţi alege din postarea anterioară – “Suntem responsabili pentru propria noastră fericire”.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu